duminică, 24 aprilie 2016

Cum poţi renunţa la fumat?

Sfatul 1: Alcătuieşte planul de acţiune

Nu te apuca să renunţi la fumat fără a te auto-analiza în prealabil! Analizează-ţi viaţa de fumător: de ce fumezi, care sunt situaţiile, persoanele, locurile, obiectele care „cer” o ţigară. Recunoaşte-ţi ritualurile, dar şi momentele când aprinzi o ţigară fără să conştientizezi gestul.Găseşte un înlocuitor pentru fiecare tip de ţigară. Atenţie, trebuie să fie lucruri/ activităţi care îţi fac plăcere! Scrie-ţi planul şi prinde-l cu o piuneză în locul/locurile cele mai dragi pentru fumat. Dacă ai mai încercat, adu-ţi aminte ce te-a făcut să reiei fumatul şi gândeşte-te cum vei reacţiona într-o situaţie asemănătoare.Alege-ţi Ziua 1 ca nefumător – ziua începând din care nu vei mai fuma. Alege perioada în care crezi că îţi va fi mai uşor – în zilele de odihnă sau în cele în care lucrezi; în concediu sau când eşti la serviciu. Pentru femei, este indicat să nu fie în perioada premenstruală. Apoi, pregăteşte Ziua 1: asigură-ţi cele necesare înlocuirii ţigării. Dacă te înspăimântă ideea că vei întrerupe brusc, încearcă, în zilele premergătoare Zilei 1, câteva trucuri: fumează ţigări de calitate proastă, stinge-le la jumătate, amână momentul fumatului. Calculează-ţi ţigările astfel încât să le termini în ziua anterioară Zilei 1.

Sfatul 2: Consultă un specialist!

Da, sigur, vei spune – cu ce mă poate ajuta un medic să mă las de fumat? Sau un psiholog? Ei bine, astăzi poţi beneficia de mai mult ajutor decât crezi! Trebuie doar să ceri, să ştii unde să te duci şi ce poţi obţine. Numărul celor care reuşesc să se lase de fumat cerând ajutorul specialiştilor este semnificativ mai mare decât al celor care reuşesc să se lase de fumat singuri. Chiar dacă nimeni nu poate renunţa la fumat în locul tău, chiar dacă medicul nu te poate determina să vrei cu adevărat să renunţi la fumat şi nici nu poate îndepărta întru totul disconfortul fizic sau psihic asociat renunţării la acest obicei, totuşi el te poate sprijini în momente şi acţiuni-cheie, precum:

  • Sprijin pentru găsirea “Motivului” – deoarece Motivul este acel lucru important care te va susţine psihic până când fumatul devine de domeniul trecutului;
  • Realizarea „planului de acţiune” prin sugerarea unor „trucuri” pentru depăşirea dependenţei comportamentale, corectarea unor idei/ atitudini greşite legate de perioada post-fumat, recomandarea unor metode de a parcurge mai uşor această perioadă;
  • Prescrierea de produse medicamentoase pentru diminuarea simptomelor de sevraj nicotinic. Partea bună este că semnele sevrajului sunt temporare şi se reduc pe zi ce trece, deoarece neuronii încep să-şi revină, nemaifiind bombardaţi cu nicotină. Apogeul simptomelor neplăcute are loc în primele 3 – 6 zile de la ultima ţigară fumată şi de obicei acestea dispar după 2 – 4 săptămâni;
  • Suport în perioada post-fumat;
  • Şi, nu în ultimul rând, răspunsuri bazate pe date ştiinţifice şi pe experienţa altor fumători
Sfatul 3: Renunţă dintr-o dată

Indiferent dacă renunţi brusc la ţigări sau doar reduci numărul acestora, starea de sevraj nicotinic tot apare! Când însă doar reduci numărul de ţigări, rămân exact acele ţigări „mai dragi”, de care te desprinzi mai greu: ţigara de la cafea, de după masă, ţigara „de nervi” sau ţigara „de bucurie”. Cu alte cuvinte, păstrezi ţigările „sociale”, cele fumate împreună cu ceilalţi fumători, în pauze, sau pe cele care te „ajută” să marchezi anumite momente. Astfel, dependenţa psihică nu numai că nu scade, ci se accentuează – pentru că acele câteva ţigări rămase devin „refugiul” fumătorului şi, în acelaşi timp, „recompensa lui” – „după toate astea, merit şi eu o ţigară”. Or, treptat, numărul acestor ţigări-recompensă începe să crească pentru că supărările, nervii, se întâmplă să le ai toată ziua şi e foarte uşor să spui „doar una în plus” – şi apoi încă una şi încă una…Prin urmare, dependenţa socială nu scade. Dimpotrivă, aceasta se poate accentua – atunci când fumătorul îşi propune să fumeze doar în ocaziile care implică socializarea. Se poate spune chiar că, reducând numărul de ţigări, îți accentuezi suferinţele provocate de lipsa ţigării – sevrajul nicotinic, psiho-comportamental, social.Marea majoritate a celor care s-au lăsat de fumat au reuşit prin renunţarea dintr-o dată – nu e nevoie de cifre, simpla documentare printre cunoscuţi demonstrează clar acest lucru!Renunţarea bruscă nu produce per se modificări biologice. Componenţii fumului de ţigară sunt nişte intruşi în organismul uman, producând dereglări diverse. În momentul în care aportul devine zero, diversele funcţii îşi revin la normal – mai repede sau mai încet, în funcţie de adaptabilitatea şi gradul de afectare a organismului. Nu trebuie uitat şi, mai ales, subestimat, rolul implicării psiho-emotive: aceluiaşi lucru îi poţi acorda o importanţă exagerată sau îl poţi pur şi simplu ignora, în funcţie de dispoziţia psihică. Părerile de tipul „nu te opri brusc pentru că îţi vei deregla… metabolismul, organismul, creierul etc.” dovedesc lipsa cunostinţelor de bază despre mecanismul fumatului.

Sfatul 4: Diverse ponturi

Hai să nu fumăm o zi!
Ce-ar fi să nu fumezi o zi?
Îţi garantăm că nu vei muri, că nu te vei îmbolnăvi, că nu vei păţi nimic rău. Dar e posibil să te simţi într-un mod neplăcut, pentru că e posibil să intri în sevraj de nicotină, o stare datorată opririi administrării drogului (nicotina), dar care nu durează toată viaţa.
De ce ai face aşa ceva? Evident că nu pentru a-ţi îmbunătăţi sănătatea pe termen lung! Deşi, după doar 4 ore de nefumat, concentraţia de oxigen din sânge se normalizează, iar primul şi cel mai important beneficiar este chiar creierul! Iar după 24 de ore fără tutun, scad pulsul şi tensiunea arterială şi sunt şanse mari să ajungă chiar la normal!
Ceea ce câştigi după acest experiment este că îţi poţi da seama care sunt nevoile tale reale, personale (nu ipotetice, bazate pe spusele prietenilor şi medicilor) în momentul în care nu fumezi:
  • „Intri în bâlbâială” adică devii nervos/nervoasă, agitat/agitată, ai tot felul de acuze ciudate (te mănâncă pielea, ţi-e greaţă, ţi-e somn, transpiri etc.), gândul îţi e doar la ţigară, ai senzaţia că ai fi în stare să faci orice pentru o ţigară: înseamnă că s-a instalat sevrajul de nicotină, deci dependenţa ta de nicotină este cel puţin medie;
  • Vestea bună este că, în momentul în care vei decide să te laşi de fumat pentru totdeauna, vei şti că poţi fi ajutat să depăşeşti această perioadă neplăcută. Fiind vorba de o boală – dependenţa biologică de nicotină – medicul te poate ajuta, prescriindu-ţi medicamente care scad simptomele de sevraj;
  • Nu ai probleme fizice, dar „te trezeşti” în locul pentru fumat ori întinzând mâna după ţigară, deşi nu simţi neapărat nevoia să fumezi, ori te gândeşti „ce bine-ar merge o ţigară acum…”, ori simţi că fumătorul de lângă tine îţi face poftă: înseamnă că dependenţa psihologică este importantă în cazul tău;
  • Vestea bună este că, în momentul în care vei decide să te laşi de fumat pentru totdeauna, vei şti că un psiholog cu specializare în terapia tabagismului ţi-ar putea face viaţa mai uşoară şi, mai ales, ţi-ar creşte şansele de a renunţa, cu adevărat, pentru totdeauna.
Şi mai ai un câştig: ai făcut primul pas pentru ca viaţa ta să fie mai bună şi mai sănătoasă! Ai depăşit etapa „mă gândesc/îmi doresc/aş încerca să mă las de fumat”; deja ai trecut la fapte!
Înainte de a nu fuma o zi, ţi-ar putea fi utile următoarele:
Alege-ţi ziua în felul tău, conform preferinţelor, posibilităţilor, ideilor, „fixurilor” tale:
  • Ziua norocoasă…
  • Lunea, pentru că e începutul săptămânii…
  • Duminica, pentru că tot suntem în Postul Crăciunului…
  • Ziua de salariu… pentru a pune deoparte 400 lei (sau cât te costă fumatul într-o lună) şi a face „un chef” cu ei…
  • Ziua cea mai liniştită din săptămână…
  • Ziua cea mai nervoasă din săptămână…
Pregăteşte-ţi ziua în felul tău: când urmează să faci o schimbare în viaţa de zi cu zi, nu te pregăteşti dinainte? Nu-i aşa că îţi faci „un plan de bătaie”, o listă cu ce ai de făcut? De ce să nu procedezi la fel şi când urmează să nu fumezi, fie şi pentru o zi?!

Nu ai reuşit să te abţii de la fumat o zi întreagă? Nu-i bai; oare e singura dată în viaţă când nu „ţi-a ieşit” un lucru de la prima încercare?! Aşa cum, în alte ocazii, ai perseverat şi ai corectat greşelile, procedează la fel şi în cazul renunţării la fumat: perseverează şi corectează! Şi, mai ales, nu te gândi că nu ai voinţă: fumatul este o boală cronică cu grade diferite de severitate, deci şi tratamentul variază de la om la om! Oare un om care are diabet şi trebuie să-şi injecteze insulină se gândeşte că e mai prost sau că are mai puţină voinţă decât vecinul lui care, deşi are tot diabet, urmează doar regim alimentar?!


Fumatul şi sarcina

Fumatul este una dintre cele mai puternice cauze ale problemelor de sanatate in sarcina. Monoxidul de carbon si nicotina furnizate de tigarete traverseaza cu usurinta placenta, regasindu-se in concentratii mai mari in sangele fetal decat in cel al mamei.


Iata care sunt consecintele pe care gravidutele le pot suferi daca nu reusesc sa renunte la acest viciu daunator pentru bebelus si ele insele.

Complicatiile care pot fi cauzate de fumat sunt nasterea prematura, greutatea mica la nastere sau decesul bebelusului in pantec. Viitoarele mamici se confrunta cu amenintari mult mai importante pentru sanatate daca fumeaza, decat daca ar suferi alte afectiuni precum diabetul sau hipertensiunea arteriala.



Suferintele provocate de fumat in sarcina


In prima instanta, copiii mamelor fumatoare au la nastere o greutate mai mica si, prin urmare, au mai putine sanse sa lupte impotriva infectiilor si a altor afectiuni. De asemenea, fumatul creste riscul nasterilor premature si a sarcinilor ectopice (extrauterine).


Medicii au constatat ca fumatul in perioada de graviditate ingroasa placenta, fenomen care poate conduce la ruperea acesteia (placenta previa). Femeile fumatoare se expun totodata unui risc sporit de avort spontan.

Fumul de tigara contine peste 4000 de substante, din care aproximativ 30 au fost identificate ca fiind nocive, restul aflandu-se in cercetari.

  • Cianidele afecteaza metabolismul vitaminelor B, C si al calciului.

  • Monoxidul de carbon blocheaza transportul de oxigen de catre hemoglobina si oxigenarea celulelor.

  • Lipsa oxigenarii determina ingrosarea placentei, deci a tesuturilor fetale care, astfel, se dezvolta greu.

  • Nicotina produce efecte cardiovasculare similare stresului, prin stimularea eliberarii de mediatori de stres. Acestia reduc irigarea cu sange a organelor interne si a placentei, fapt care duce la intarzierea dezvoltarii fetale.

Fumatul in sarcina poate avea efecte negative permanente asupra activitatii cerebrale a fatului. Copiii mamelor fumatoare s-ar putea confrunta cu dificultati de invatare, probleme comportamentale si un IQ scazut.

Renuntarea la fumat in sarcina


Renuntarea la fumat ar fi bine sa se faca inainte de a ramane insarcinata sau imediat dupa. Studiile arata ca riscul de prematuritate si de hipotrofie fetala se mentine ridicat si la mamele care au renuntat la viciu dupa primul trimestru de sarcina.

Nu este niciodata prea tarziu sa te opresti din fumat. Fiecare tigara in minus il va ajuta pe bebelusul tau. Renuntand, chiar si in al treilea trimestru, cresti sansele ca micutul sa nu sufere de sindromul mortii subite. Daca abandonezi obiceiul in ultima luna, vei asigura oxigenarea corecta a fatului in timpul nasterii.

Fumatul in sarcina, consecinte dupa nastere



Cercetatorii norvegieni au constatat ca toti copiii expusi in perioada intrauterina la fumatul pasiv se pot imbolnavi de astm si pot avea probleme respiratorii in timpul vietii.

Unele toxine raman in corpul fumatorului, ceea ce inseamna ca dupa nastere pot fi prezente si in laptele matern. Daca nu vei renunta nici in timpul alaptarii la fumat, nou-nascutul va deveni fumator pasiv, fapt care ii va afecta dezvoltarea in continuare. Acelasi lucru este valabil si daca bebelusul este expus la fum de tigara de la alti fumatori din jur.

Copiii nascuti din mame fumatoare vor avea o predispozitie crescuta de a adopta acelasi viciu de la varste fragede. Toate aceste consecinte grave justifica orice efort de abandonare a fumatului in sarcina.

Cât de periculos este fumul de ţigară?

Fumul de tigara este extrem de periculos, atat pentru persoanele fumatoare, cat si pentru fumatorii pasivi. Fumatul este considerat a fi unul dintre cele mai nocive obiceiuri pentru sanatate si ocupa primul loc intr-un clasament al deceselor anuale. Fumatul cauzeaza mai multe decese anuale decat drogurile ilegale, crimele si accidentele de masina, toate adunate.
Totusi, fumatul este o forma de dependenta care nu este atat de stigmatizata ca utilizarea drogurilor sau bauturilor alcoolice.


Efectele negative ale fumatului

Exista moduri diferite in care fumul de tigara poate sa afecteze sanatatea oamenilor, atat a fumatorilor activi, cat si a celor pasivi, in primul rand prin actiunea nociva a gudronului - o substanta care se gaseste in fumul de tigara. Acesta se acumuleaza in plamani si deterioreaza, de-a lungul timpului, caile respiratorii, bronhiile si receptorii. Acest lucru poate duce la dificultati de respiratie, cancer si afectiuni cardiace (din cauza nivelului redus de oxigen din organism).
1. Monoxidul de carbon din fumul de tigara ingreuneaza capacitatea plamanilor de a actiona, intrucat acesta este absorbit in sange, in locul oxigenului. In timp, acest lucru va cauza insuficienta pulmonara si cardiaca, deoarece aceste organe trebuie sa lucreze mai greu, pentru a obtine si a transporta oxigenul necesar intregului organism. In cele mai multe cazuri, rezultatul este imbolnavirea.
2. Fumul de tigara este chiar mai periculos atunci cand se iau in considerare efectele nicotinei, o alta substanta nociva ce se gaseste in fumul de tigara. Nicotina provoaca dependenta de tigari. Unele studii sugereaza ca oamenii renunta la tigari mai greu decat la droguri. Pe langa dependenta care o cauzeaza, nicotina creste tensiunea arteriala si ritmul cardiac.
3. Fumatorii mor mai repede. Studiile efectuate in numar impresionant au avut aceeasi concluzie: fumatorii mor mai repede decat nefumatorii. Fumatul scurteaza, in medie, viata femeilor fumatoare, cu 13 ani si viata barbatilor fumatori, cu aproximativ 14,5 ani. Barbatii si femeile care fumeaza au un risc mai mare de a muri intre 35 si 69 de ani, decat cei care nu au fumat niciodata.

Bolile asociate cu fumatul activ sau pasiv

Dintre bolile care pot fi cauzate de inhalarea fumului de tigara se evidentiaza bolile de inima, emfizemul si cancerul pulmonar. Toate aceste afectiuni sunt potential letale. Cei care sunt diagnosticati cu o boala asociata fumatului sunt indemnati sa renunte la fumat, dar acest lucru nu este intodeauna posibil, din cauza dependentei puternice cauzata de nicotina.
Boli cardiovasculare:
  • boli de inima coronariene
  • circulatie sanguina inadecvata. Fumatul determina ingustarea vaselor de sange si creste riscul fumatorilor de a dezvolta boli vasculare periferice
  • anevrism aortic abdominal
Boli respiratorii:
  • cancer pulmonar
  • afectiuni pulmonare. Deoarece fumatul cauzeaza deteriorarea cailor respiratorii si a alveolelor pulmonare, acest obicei nociv poate declansa emfizem, bronista si obstructia cailor respiratorii.
Cancer. Exita dovezi stiintifice solide care sustin ca fumul de tigara poate provoca:
  • leucemie mieloida acuta
  • cancer de vezica urinara
  • cancer de col uterin
  • cancer de esofag
  • cancer la rinichi
  • cancer la nivelul laringelui si faringelui
  • cancer al cavitatii bucale
  • cancer de stomac.
Aceste probleme pot deteriora calitatea vietii unei persoane.

Fumatul pasiv

Fumul de tigara este la fel de periculos pentru cei care fumeaza, cat si pentru cei care se afla in jurul fumatorilor. Asta deoarece fumatorii pasivi inhaleaza gudron, monoxid de carbon si alte substante din fumul de tigara, in cantitati concentrate. De aceea si fumatul pasiv este la fel de daunator pentru nefumatori, care pot suferi de aceleasi afectiuni ca si fumatorii. In plus, fumatorii pasivi au un risc crescut de a suferi de astm, bronsita, cancer pulmonar si chiar tuberculoza.
In cele mai multe cazuri, copiii care locuiesc impreuna cu fumatori sunt mai susceptibili de a manifesta infectii frecvente ale urechii si boli precum pneumonia sau bronsita.
Femeile gravide trebuie sa renunte la fumat si mai ales sa nu se expuna fumatului pasiv, intrucat fumul de tigara poate avea efecte negative asupra sanatatii fatului. Bebelusii nascuti de mame care locuiesc in aceeasi casa cu fumatori, au un risc crescut de a avea o greutate mica la nastere. O alta afectiune grava la care sunt susceptibili nou-nascutii care au fost si sunt inca expusi la fumatul pasiv, este sindromul mortii infantile subite.
In plus, fata de afectiunile pulmonare, fumatorii pasivi prezinta un risc crescut de boli cardiovasculare. Expunerea la fumul de tigara poate cauza constrictia arterelor, deoarece cantitatea de oxigen din sange va scadea. Atunci cand se intampla acest lucru in mod regulat, creste riscul aparitiei atacului de cord sau a altor boli de inima. Fumatul pasiv provoaca, de asemenea, hipertensiune arteriala.




Examene si teste

Diagnosticarea bolilor asociate cu fumatul nu este dificila. Fumatorii trebuie sa fie deschisi cu medicul lor si sa ii comunice acestuia care este cantitatea reala de tutun consumata zilnic. La fel de important este sa spuna medicului, de cand au inceput sa fumeze. Aceste informatii pot ajuta medicul sa inteleaga mai bine riscul la care a fost supusa persoana fumatoare si care sunt bolile care ar putea sa afecteze acea persoana.
La examenul fizic, medicul poate descoperi diverse semne sau conditii asociate cu fumatul. Aceste semne includ:
  • colorarea maro a dintilor, degetelor sau unghiilor
  • aparitia prematura a ridurilor
  • mirosul tipic fumatorilor
  • tuse cronica, care produce sputa groasa verde - un semn care poate indica prezenta emfizemului.
Ocazional, un fumator poate solicita realizarea de investigatii pulmonare care sunt efectuate pentru a determina cuantumul daunelor de la nivelul plamanilor.

Modalitati de a renunta la fumat si de evita fumatul pasiv

Plasturi, pastile, tigari electronice - toate sunt disponibile pentru fumatorii care vor sa renunte.
Toate materialele care pot ajuta fumatorii sa renunte la fumat au la baza acelasi pricipiu: inlocuirea tigarilor cu o cantitate mult mai mica de nicotina, care va fi scazuta si mai mult, cand dorinta de a fuma se va reduce din ce in ce mai tare. Cei care renunta la fumat, chiar si dupa ce au fumat mai multi ani la rand, au sanse mai mari de a preveni aparitia bolilor grave cauzate de fumul de tigara.

joi, 21 aprilie 2016

Cum îţi afectează fumatul pielea

În cazul femeilor, unul dintre cele mai neplăcute efecte ale fumatului este acela că el favorizează creşterea părului pe faţă sau pe braţe (pentru că măreşte producţia de testosteron, hormon masculin); în plus, pielea capătă o tentă cenuşie, iar fumătoarele sunt mai predispuse la apariţia coşurilor, deoarece fumatul încetineşte circulaţia sângelui, sporind riscul infecţiilor şi făcând acneea mai dificil de tratat.
Fumatul favorizează, de asemenea, apariţia ridurilor, îmbătrânirea prematură a pielii; la vârste egale, nefumătorii au de 5 ori mai puţine riduri decât cei care au fumat câte un pachet de ţigări pe zi, timp de 25 de ani.
Un efect neaşteptat al fumatului este creşterea în greutate, în cazul unor persoane; în categoria fetelor cu vârsta de 16-24 de ani, cele care fumează au cele mai mari şanse de a fi supraponderale, arată cercetătorii.
Fumătorii au părul mai fragil şi mai friabil şi sunt mai predispuşi la încărunţire şi chelirea prematură, comparativ cu nefumătorii.



Cum să te laşi de fumat folosind ţigara electronică. (Interviu)

Un fumător se lasă şi se apucă de fumat în fiecare zi, dar ţigara e uneori ideea obsedantă de care te ştii legat când bei o cafea, când ieşi în oraş, când ai o pauză, când aştepţi autobuzul, când eşti nervos, când eşti fericit şi totuşi, de cele mai multe ori, e mai mult decât dependenţă psihică. E o dependenţă de substanţă. După 9 ani în care a fost fumător, Tiberiu a reuşit să renunţe la fumat, dar şi să-i facă şi pe trei dintre prietenii săi să îl urmeze. Gândindu-ne că experienţa lui îi va ajuta pe mai mulţi, l-am rugat să ne explice în detaliu cum a reuşit să reununţe la fumat, folosind ţigara electronică şi să nuanţeze implicaţiile psihologice.


Primele zile. Cum a fost când te-ai hotărât?

Dacă reuşeşti să te abţii câteva zile de fumat ţigări simple, o să te obişnuieşti cu fumul ăla plăcut. Acum o să îţi zic toată povestea. Mi-am cumpărat prima dată fără niciun fel de nicotină, că asta fusese ideea mea: eu am un tic şi îmi place să scot fum şi să duc ţigara la gură.  Mă plictiseam, fumam o ţigară. Exact cum poate faci şi tu când stai la calculator. Când stăteam la coadă cu maşina sau când stăteam la semafor...singur, n-aveam ce face. Plictiseala... Ce poţi să faci? Mai aprinzi o ţigară. Şi atunci m-am gândit... mie nu-mi plăceau ţigările de fapt. De exemplu, când stai în căldură şi bate soarele pe tine şi fumezi o ţigară, în căldura aia, pe la unu-două, te ia ameţeala. Şi atunci mi-a venit ideea să îmi cumpăr o ţigară electronică ca să îmi satisfacă nevoia asta, ticul pe care îl aveam. Şi mi-am luat aromă de pepene galben, 0 nicotină. Şi scotea un fuuum, mai ales la soare, când băteau razele de soare şi oricum, e altfel decât o ţigară. Te încântă ideea.

Ca o narghilea.

Exact, exact asta e de fapt! E o narghilea în miniatură. Ca asta şi e! O substanţă ca şi în nargilea pe care o încălzeşte şi tu o inhalezi. Dar chestia asta fără nicotină pe care mi-o luasem eu n-a fost decât entuziasmul de început. Trăgeam, trăgeam şi scoteam fum, dar nu simţeam nimic. Pe urmă am observat că nu îmi satisface pofta de tutun.

Când ai observat că nu îţi satisface pofta de tutun şi ce fel de aromă trebuie să îşi cumpere un fumător?

În aceeaşi zi. Şi atunci ce-am făcut? Fuga repede la Carrefour şi mi-am cumpărat aromă de cireşe cu 24 mg. nicotină. Cea mai tare. Am venit acasă, fumam.. pe drum m-a luat ameţeala. Ca şi cum aş fi fumat prima ţigară la ora unu, în soare, şi aia să fie Malboro roşu, adică ameţeală din aia, să ţi se înmoaie picioarele. Prima data, am crezut că sunt toxice, că nu sunt bune. Şi aici e o chestiune: dacă nu nimereşti dozajul, poţi să zici că îţi dăunează şi le laşi.

Am renunţat la aroma de cireşe şi ne-am dus înapoi, tot în aceeaşi zi, să ne luăm alte arome şi am dat de un alt vânzător, care a ştiut să ne şi explice: aromele, puteţi să vi le amestecaţi. Îţi iei ceva cu nicotină 0 şi ceva cu nicotină 16, le combini şi atunci îţi faci nicotină cu 0,8, exact ce ai vrea tu să fie şi atunci am înţeles că aia e de fapt tăria din ele. Tu, cum fumezi ţgările astea, Pall Mall negru, ţi-ar trebui nicotină 16, nu 24. 16 e rezonabil. Nicotină 0 însemnă să nu simţi nimic. Tragi, scoţi fum şi te minunezi cum îl scoţi că n-ai simţit. Nicotină 16-simţi, dar nu simţi ca la ţigară. Am vorbit mai devreme de tăria ţigării, îi simţi de fapt tăria, dar nu gustul şi nu fumul. Aici e, de fapt, marea problemă: pe lângă tăria ţigării, nicotina, tu simţi şi tot ce arde în ea, hârtia, reziduurile.

Da, ştiu cum e că am avut şi Nicorette gumă şi e tot aşa, ca în cărţi, când ne spune că mestecau tutun, mesteci şi nu mai poţi să mai fumezi pentru că simţi aceea tărie, nicotina.

Aşa se întâmplă, dar faţă de gumă, asta este şi ceva superplăcut. Aveam aromă de pepene galben cu 0 mg nicotină şi mi-am luat aromă de fructe de pădure cu 16 mg. nicotină şi le-am combinat. Avea un gust exact ca guma Turbo. De fructe de pădure. Şi scotea şi fumul pe care mi l-am dorit.

Cum funcţionează ţigara electronică şi cum se întreţine atomizorul?

Atomizoarele alea pe care le aveam erau foarte proste: ele au o rezistenţă, iar lichidul care conţine nicotina ajunge pe rezistenţa aia, rezistenţa se încinge şi lichidul se evaporă. Exact cum e narghileaua, ăsta e sistemul: tu când tragi, se prelinge pe rezistenţă, aia se transformă în aburi şi tu îl inhalezi. Ei bine, pe rezistenţa aia, dacă tu tot tragi, tragi, se formează depuneri şi atunci ea nu se mai încinge la adevarta ei putere şi ai impresia că e înfundată. Totodată, s-ar putea să simţi că ţigara capătă gust de metal. Ea se va curăţa cu spirt sau cu apă caldă o dată la câteva zile: îi bagi pe o parte, sufli cu presiune, iese tot ce a avut şi atunci e ca nouă. Asta până descoperi atomizorul de sticlă, care e mult mai performant. Tragi şi zici că eşti tractor.


Cum ajungi să nu mai vrei ţigări?

După o perioadă după ce începi să fumezi ţigările astea, te scârbeşti, începi să te obişunuieşti cu fumul ăsta diferit, dar ţi-e mai greu dacă asta se leagă de alte dependenţe. De exemplu, tu dacă eşti băutor de cafea, ţi-e mai greu pentru că dimineaţa tu vrei cafea şi o ţigară. Prima dată, când o să ai ţigara asta, nu ştiu dacă o să te satisfacă. De pildă, unchiul meu, tot îşi aprindea o ţigară dimineaţa, şi după o perioadă a zis că a încercat să nu îşi mai aprindă, nu şi-a mai aprins şi când a zis să îşi aprindă iar, a tras câteva fumuri şi a aruncat-o fiindcă a simţit că nu mai are rost, că nu îl mai încântă deloc. Te scârbeşti. Vezi tu, fumul ăsta e atât de toxic, al ţigării normale, încât un nefumător nu poate să îl inhaleze, dar noi obişnuindu-ne cu el îl inhalăm cu plăcere, dar dacă vei inhala din ţigara aia o săptămână, o să treacă obişnuinţa ta la aroma din ţigara aia. Nicotina se găseste şi în ţigara aia şi de fapt, aia e dependenţa ta.

Menţionăm: Beţivii nu se lasă de ţigările astea cu ţigara electronică. Din ce cauză? Ei fumează şi ţigări foarte tari, fără filtru, dacă s-ar putea.  Băutura îţi ia minţile la un moment dat. După ce bei o bere, trei-patru, parcă nu te mai satisface aia, vrei ceva să te hârcâie pe gât tare. Oricum, fiind beat nu te mai interesează.

Care ar fi riscurile utilizării ţigării electronice?

E aici şi un alt factor foarte important: neavând un miros neplăcut, ai voie să fumezi oriunde şi unii sunt predispuşi să fumeze mai mult decât fumau cu ţigările normale. Cel care încearcă asta vede că înainte nu putea să fumeze la calculator, în birou, trebuia să iasă, şi nu putea să iasă tot timpul afară, că avea şef, avea treabă, se abţinea. Aşa, putând să fumezi oricând, oriunde, rişti să fumezi mai mult fiindcă nu te mai interesează că e fum, că miroase. Fumezi şi în metrou dacă vrei. Tot e aiurea pentru că cine te vede nu ştie că nu miroase şi doar dacă îşi imaginează, tot îi miroase, că vede fum.

Ce stări psihice depăşeşti când faci trecerea la ţigara electronică?


În prima zi, când mi-am cumpărat-o, am fumat non-stop pentru că mă fascina aparatul în sine: cum se aprindea, cum se trăgea, ce-o fi în el. După aia, am continuat să fumez, că mi se părea interesant. Nu îmi lăsa niciun gust naşpa în gură, nu îmi consuma banii, nu mă ţinea nimic ca să nu trag din ea. Era şi superinteresant în faţa tuturor.


Toţi întrebau: ce e asta, cum e? Vreau şi eu. Cum e? E bună?

Ştii... tu te lauzi şi de aici începe şi o reacţie pe plan psihic pentru că te lauzi la unu şi ăla zice: da, te-ai lasat? Wow! Şi atunci începi şi prinzi curaj, zici: hopa că mă simt bine acum, că eu nu mai fuzmez şi restul fumează, că eu am putut să mă las. Şi de aici îţi vine şi o putere. I-am văzut pe toţi ceilalţi că sunt încântaţi că m-am lăsat de fumat şi mă invidiau oarecum din cauza asta şi uneori ziceau că e o prostie. Ba nu, uite ca eu fac asta şi pot.


După cât timp ai reununţat şi la ţigara electronică?

După aproximativ o lună, am început să o răresc. O aveam după mine, trăgeam, trăgeam şi mă luam cu treabă. La un moment dat, uitam chiar de ea. Nu mă mai încânta, nici nu mai era la fel de frumoasă ca la început şi mă obişnuisem cu fumul ăla şi mă dezobişnuisem complet de ţigară. După ce a trecut entuziasmul, când simţeam nevoia să fumez, trăgeam de două-trei ori şi o lăsam, pe când, dacă aprinzi o ţigară obişnuită, eşti obligat să fumezi o ţigara întreagă. Eu am mai observat şi asta, că eu când fumam, nu aveam întotdeauna chef să fumez o ţigară până la capăt, deja după trei-patru fumuri, îmi satisfăceam nevoia. Aş fi stins-o, dar dacă costă 12 lei un pachet, nu te înduri, cu toate că e prostie, că practic te distrugi tu pentru 10 lei. E o prostie.

Cât fumai înainte?

Eu mă numeam fumător ocazional, după capul meu. Că aşa începusem, îmi ajungea un pachet mult timp, dar înainte sa îmi cumpăr ţigara asta, începusem de îmi ajungea un pachet pe zi şi câteodată poate îl depăşem, dacă mă simţeam bine sau dura ziua mai mult.

Ai mai fumat şi din ţigări normale în timpul în care ai fumat din ţigara electronică?

Eu, de când mi-am luat ţigara electronică, nu m-am mai atins de ţigară normală. Lege. Că n-a fost nevoie. Dacă nu-mi luam aroma aia cu nicotină, era nevoie, deci nu puteam să mă abţin numai cu fum, aşa cum am crezut eu prima oară. Mi-am dat seama că am şi dependenţă de nicotină. Organismul meu vrea nicotină la un sfert de oră, la o jumatate de oră, vrea o porţie de nicotină. Şi i-am dat nicotină! Câtă vrut, câte două trei-fumuri din ţigara aia. Noi ne-am lăsat în grup, poate ajută şi chestia asta, că oarecum făceam întrecere, care se lasă primul, care nu mai fumează.

Dar tu ţi-ai luat ţigara asta cu gândul că nu o să mai fumezi deloc?

Da, dar nu eram convins. Acum sunt convins şi recomand tututror, cum se zice, ca la teleshopping. eGo-tech mi-a schimbat viaţa! Dar e pe bune. Bine, asta dacă vrei şi tu. Sunt unele persoane care nu-şi doresc. De exemplu, vânzătorul pe care l-am întâlnit noi, dacă te duci şi îl întrebi, să vezi ce îţi zice: frate, mie îmi plac ţigările, eu nu vreau să mă las de ţigări, n-am de ce, nici nu vreau. O zicea cu o tărie... Îţi dai seama că dacă lui îi vine vreodată ideea să se lase totuşi, nu reuşeşte, că îi plac prea mult ţigările. Oricum, dovada că se poate nu sunt eu, unchiul meu este, care a fumat şi Carpaţi fără filtru, apoi Malboro roşu, când a dispărut Carpaţi. Dar nu bea.

Ce fel de ţigară electronică este recomandată?

E foarte important să nu fie o ţigară contrafăcută. Nu trebuie sa te uiţi la bani. Dai două milioane într-o săptămână şi ceva oricum. Investiţia ţi-o recuperezi 100%. Nu se pune problema să îţi faci gândul că e scump, nu dau 200 de lei pe ţigări sau dacă se poate, nu-mi iau două, îmi iau una, să încerc. Nu, ia-ţi două, că oricum pe ţigări dai bani fără să te intereze tot timpul! Substanţele trebuie cumpărate iarăşi cu foarte multă grijă. Eu nu sunt sigur că ele sunt naturale şi că nu îţi daunează. Nu se cunosc efectele pe termen lung, dacă ea e mai bună decât o ţigară sau e la fel sau dăunează şi mai mult chimicalele din ea. Oricum, trebuie să fie cumpărată de undeva de unde ţi se oferă factură şi garanţie.
 

Ţigările electronice - sigure şi eficiente sau pericol pentru sănătate?

Ţigara electronică este adesea prezentată ca o alternativă sănătoasă pentru fumătorii care doresc să renunţe la acest obicei nociv, însă cât de sigure sunt aceste ţigări în contextul în care nu au primit încă aprobarea autorităţilor în domeniu?
Sunt păreri şi păreri cu privire la acest subiect, una dintre ele fiind aceea că ţigările electronice ar trebui considerate medicamente şi nu produse din tutun. Astfel de dezbateri au loc în prezent în congresele mondiale ce îşi vor prezenta în curând concluziile.

Avantajele şi dezavantajele e-ţigaretelor

Ţigara electronică, deşi este văzută ca alternativă sănătoasă la ţigările normale, asigură utilizatorului aceeaşi cantitate de nicotină, cu diferenţa că substanţele toxice din vaporii inhalaţi nu sunt la fel de toxice precum cele din ţigările normale.


Cu toate acestea, nu se cunosc efectele pe termen lung ale utilizării ţigărilor electronice. Şi acestea conţin substanţe cu potenţial toxic, cum ar fi aromele, însă producătorii „au avut grijă” ca acestea să fie scutite de controlul riguros care s-ar fi impus.
Pe termen scurt, utilizatorii de ţigări electronice se confruntă cu efecte adverse precum gura uscată, tuse, iritaţii ale esofagului, iar nicotina dă dependenţă, creşte tensiunea arterială şi ritmul cardiac, deteriorează vasele de sânge şi favorizează instalarea bolilor coronariene.

Pentru unele persoane, ţigara electronică poate însemna renunţarea la fumatul tradiţional, însă trebuie ţinut cont de faptul că nici aceasta nu reprezintă o metodă complet sigură, cu eficienţă 100% dovedită.

Susţinătorii ţigărilor electronice propun ca aceste produse să fie catalogate drept produse farmaceutice, care se eliberează pe bază de prescripţie medicală.

Criticii atrag atenţia asupra felului în care aceste ţigări electronice sunt promovate, ca o alternativă sănătoasă de a fuma, compromiţând astfel tentativele celor care vor să se lase de fumat, ba mai mult fiind permisă folosirea lor acolo unde ţigările normale sunt interzise (în locurile publice, restaurante, etc).

Pericolul este şi mai mare din cauza faptului că oricine, indiferent de vârstă, le poate cumpăra şi folosi, încurajând astfel şi adolescenţii să le consume, iar existenţa diverselor variante de arome, precum cele de căpşuni, vanilie sau ciocolată le fac extrem de ademenitoare pentru minori.
Singura cale prin care vă puteţi lipsi de acest viciu este ambiţia, dragi fumători! Renunţaţi la plasturi, gume, leacuri băbeşti şi vapori aromaţi inhalaţi pe nerăsuflate...mintea voastră este arma cea mai de preţ în lupta cu fumatul.

luni, 18 aprilie 2016

Cele mai bune campanii antifumat

 

"Fumatul dauneaza grav sanatatii !".De foarte multe ori am auzit cu totii aceasta afirmatie dar cati oameni au luat-o in seama?...aproape nimeni.Inca foarte multi continua sa fumeze contrar campaniilor antifumat,care incearca prin intermediul unor mesaje cheie sau fotografii sa opreasca fumatul.
Mai jos sunt imagini cu cele mai reusite campanii antifumat.






















Boli cauzate de fumat

Milioane de oameni mor anual din cauza fumatului. Te-ai gandit vreodata ca ai putea chiar tu sau cineva drag sa deveniti doar o cifra intr-o statistica?

Fumatul distruge atat sanatateata ta cat si pe cea a celor din jurul tau. Afla despre bolile la care te expui sau ii expui pe cei din jurul tau atunci cand fumezi.

Sindromul tabagic fetal, infertilitatea, impotenta, fragilitatea imunitara, cancerul, bronsita, emfizemul pulmonar, ateroscleroza, infarctul, cariile, cefaleea si halena sunt cateva dintre bolile care pot fi cauzate de fumat.



O singura tigara fumata de femeia insarcinata creste ritmul cardiac fetal timp de 90 de minute. In timp acest lucru poate duce la aparitia sindromului tabagic fetal care se traduce prin scaderea lungimii corpului, scaderea dezvoltarii normale intelectuale, emotionale si comportamentale si scaderea circumferintei capului si toracelui al copilului. Nou-nascutii mamelor fumatoare cantaresc cu 200 grame mai putin decat ceilalti. Daca mama continua sa fumeze si dupa nastere, la acestia creste riscul aparitiei "sindromului mortii subite a sugarului".

Infertilitatea este definita prin lipsa obtinerii unei sarcini in urma unei activitati sexuale regulate si fara a folosi o metoda contraceptiva in decurs de 1 an. Infertilitatea poate exista atat la femei cat si la barbati. Femeile fumatoare prezinta un grad de fertilitate cu 25% mai redus din cauza scaderii concentratiei hormonilor si a substantelor cu rol in reproducere. Inhalarea fumului de tigara afecteaza direct zigotul (celula primara din care se va dezvolta bebelusul) in timpul calatoriei sale prin trompa uterina. Barbatii fumatori prezinta un numar mai redus de spermatozoizi in sperma, un numar mai mare de spermatozoizi cu anomalii de forma si o scadere a mobilitatii spermatozoizilor (lucru care scade cu 50% fertilitatea masculina).

Fumatul creste riscul impotentei cu 50%. In Romania unul din patru barbati sufera de impotenta. In Thailanda, pe pachetele de tigari si reclamele asociate acestora sunt mentionate avertismente in ceea ce priveste riscurile impotentei cauzate de fumat.





Fumatul scade imunitatea. Datorita fumatului creste numarul de globule albe, al limfocitelor, se poate modifica echilibrul dintre diferite sub-seturi de limfocite T, se reduce numarul celulelor NK - Natural Killer - (cu rol foarte important in protejarea organismului impotriva cancerului) -, se reduce numarul celulelor Laughans, motiv pentru care apare displazia colului.

Cancerul - Un procent de 30% dintre decesele din cauza cancerului sunt atribuite fumatului.

Bronsita - primul simptom este tusea cronica care la inceput apare doar dimineata, apoi devine permanenta, insotita de expectoratie si mai tarziu de emfizem cu insuficienta respiratorie.

Emfizemul pulmonar - un procent mai mare de 90% din bronhopneumopatiile cronice au drept cauza fumatul, prin asocierea bronsitei cronice (care se traduce prin inflamatia cronica a cailor respiratorii) cu emfizemul pulomonar (care se traduce prin intinderea si spargerea alveolelor pulmonare).

Ateroscleroza (se traduce prin ingrosarea si rigidizarea arterelor) - Monoxidul de carbon si nicotina (substante existente in fumul de tigara) destrama legaturile speciale dintre celulele peretului arterial, fapt care initiaza ateroscleroza. Daca obstructia se produce la nivelul vaselor sangvine pot aparea: cresterea tensiunii arteriale, anevrismul aortei sau boala Buerger si Raynaud care inseamna pierderea in totalitate a irigatiei sangvine si amputera membrului afectat. Daca se produce la nivelul inimii se poate declansa infarctul miocardic. O treime din decesele prin infarct sunt atribuite fumatului. Daca se produce la nivelul creierului, apar accidentele vasculare cerebrale care sunt cu 50% mai frecvente la fumatori fata de nefumatori.

Cariile - Fumatorii prezinta un numar de 3 ori mai mare de carii decat nefumatorii. Acest lucru se datoreaza aparitiei placii dentare care favorizeaza dezvoltarea bacteriilor, ducand in final la carierea dintilor.

Cefaleea si migrenele apar frecvent la fumatori datorita monoxidului de carbon si scaderii fluxului sangvin cerebral.

Halena reprezinta mirosul neplacut al respiratiei asociat fumatorilor care nu poate fi indepartat cu ajutorul nici unei ape de gura sau paste de dinti.

vineri, 15 aprilie 2016


Fumatul şi riscurile sale

Fumatul este considerat ca fiind cauza cea mai importantă  a bolilor şi a morţii premature la nivel mondial şi, în  acelaşi timp, singura cauzalitate care poate fi prevenită. Creşterea cea mai accentuată a numărului fumătorilor din ultimii ani se constată în rîndul femeilor şi  deja chiar şi  a tineretului. Studiile arată că fiecare persoană care fumează regulat, pe durata vieţii sale, dezvoltă afecţiuni ale plămînilor, iar 25-40% dintre acestea mor prematur din cauza fumatului. Tutunul, în mod specific nicotina din tutun, este o substanţă adictivă, un drog, ceea ce înseamnă că persoanele care fumează nu pot să renunţe la fumat. Dependenţa de nicotină face parte din categoria tulburărilor adictive şi reprezintă adesea o tulburare psihică. Dacă la baza incitaţiei pentru consumul de tutun stau factori sociali şi psihologici, persistenţa ulterioară a acestei deprinderi  este dependentă  de efectele farmacologice ale nicotinei, instalîndu-se un veritabil fenomen de obişnuinţă şi făcînd din fumat o toxicomanie acceptată. Fumătorii, aceşti consumatori de „iarbă rea”, pot fi  consideraţi ca,„sinucigaşi de cursă lungă”.
În  fumul de ţigară se găsesc izolate  481 de substanţe cancerigene. La originea tulburărilor la fumători stau, în principal, două elemente – nicotina şi oxidul de carbon. Cercetările recente au arătat că fumul de ţigară se combină cu aerul şi formează compuşi cancerigeni (nitrozamina).  Există o relaţie directă între gradul tabagismului şi mortalitatea fumătorului, care depăşeşte cu 30 – 80% pe cea a nefumătorilor. Dacă anual mor în lume de cancer 5 – 6 milioane de oameni, un sfert din aceste decese au drept cauze fumatul,  implicat în numeroasele localizări: bronho-pulmonar, buze, limbă, orofaringe, laringe, esofag, stomac, vezica urinară etc. Relaţia este aşa de evidentă,  încît 90% dintre marii fumători, de peste 40 de ţigări pe zi, fac cancer pulmonar. În România , cancerul bronho-pulmonar ocupă locul întîi de mortalitate, atît la femei cît şi la bărbaţi.
fumat_1Nivelul redus al imunoglobulinelor la fumători poate fi un factor care contribuie la infecţiile lor respiratorii cronice. Îmbătrînirea prematură la  fumătoare este evidentă, pielea lor ridîndu-se repede şi apărînd şi  o schimbare reală de culoare a tenului. Menopauza apare mult mai repede ca la nefumătoare. Dinţii îşi pierd  strălucirea, se cariază uşor şi cad ( parodontoze frecvente) şi adesea fumătorii  ajung să poarte proteze. Fumatul dăunează gravidităţii şi noului născut, produce avorturi, malformaţii, naşteri de copii morţi, debili sau distrofici. Congestiile cerebrale sînt de două ori mai frecvente la fumători,  ca şi tulburările endocrine,  dar şi scăderea acuităţii vizuale şi auditive.
Înafara complicaţiilor multiple şi grave, fumul de ţigară constituie şi o veritabilă agresiune împotriva întregii colectivităţi, pentru că aici, pe lîngă fumătorii voluntari,  există şi  „fumători pasivi , victime inocente  ale fumatului. Se poate spune  că un nefumător fumează involuntar o ţigară la 7 consumate de un fumător. Acesta este motivul pentru care specialiştii atribuie apariţia unei treimi din cancere nefumătorilor. Dincolo de toate aceste neajunsuri, paguba cea mai mare şi de neînlocuit pentru societate, pe care o aduce fumatul, este pierderea de vieţi omeneşti, care interesează oameni la vârste active,  deosebit de utili familiilor lor şi societăţii, în general.